Julebakst - fire klassikere med uendelige muligheter for variasjoner! Alle uten gluten, noen uten melk!

Småkaker av ymse slag Det er stas med juleverksted, og det er lite som er mer stas enn å bake småkaker. Hvorfor vi plutselig ønsker oss tørre kjeks til jul, når vi ellers i året spiser brownies og muffins, er jeg usikker på, men jeg vil absolutt ikke være uten. Her er noen av mine favoritter:&...

Pepperkaker!

Julebakst - duften av ingefær, nellik og sirup, gjerne kombinert med støvet fra julepynt som har over- ikke -vintret, men -somret på loftet.  Det er lite som setter barndomsminnene i gang som et hus fullt av adventlukt! Og den gode nyheten er at det ikke finnes en grunn i verden til at man...

Saltkringler? Snacks!

Vanskelighetsgrad: ikke for nybegynnere, men slett ikke uoverkommelig Tidsbruk: en kveld. Eller søndag ettermiddag. Med ventetid innimellom Jeg har gitt opp å finne riktig stavemetode på pretzel / bretzel / brätzel / bräzel, og velger å kalle dem saltkringler. Klassisk tysk ølsnacks, og gøy i d...

Glutenfri sjokoladeklisjkake - farlig godt!

Sjokoladeklisjkake - kan også funke som sjokoladefondant, bakt i mindre former. Denne oppskriften er nok til en rund form på 22 cm diameter, eller 12 muffinsformer.  Vanskelighetsgrad: på en skala fra 1 - 10? 2! Tidsbruk: 20 minutter arbeid, 23 minutter steking (17 i muffinsformer) Sli...

Resteclafoutis - sommermat på sitt beste!

Tidsbruk: 10 minutter arbeid, 30 minutter steking - flere dagers nytelse!  Vanskelighetsgrad: Idiotsikker! Jeg hadde litt fruktsalat som begynte å bli gjennomsiktig, noen rørte jordbær som sto i fare for å begynne å gjære, og litt selvplukkede, selvsyltede blåbær. Dette ble til sammen ...

Glutenfri (melkefri) foccaccia og pizzaboller - strandmat for store og små!

Foccaccia til de store, og pizzaboller til de små - eller omvendt, alt ettersom! Tidsbruk: 1 time arbeid - og 2 timer med deilige ventepauser til å nyte solen Vanskelighetsgrad: Lett som en plett!    Slik lager du en stor langpanne med foccaccia, og ca. 8 store pizzaboller:  ...

Smak av sommer

  Rabarbra gror villig i hager over hele landet, men kan også kjøpes rimelig i sesongen.  Kokt sammen med ørlite vann og akkurat passe med sukker (hva som er "akkurat passe" her, er opp til hver enkelt. Til kompott, som her, liker jeg å bruke omtrent 600 gram sukker til en kilo rabarb...

Apfelstrudel - eller eplerull, om du vil

Bare så det er sagt: dette er ikke baking for nybegynnere. Det er ikke på langt nær så vanskelig som det kan virke, men du bør absolutt ha håndtert et kjevle før.  Trinn 1: sett deigen med 400 gram Hvetemelerstatning for gjærbakst, 150 gram sukker, 1 pose tørrgjær, 50 gram mykt smør, 1...

Eplekake - med variasjoner og biprodukter

Litt på etterskudd kommer endelig oppskriften på eplekaken, som lovet:  Rør 250 gram smør og 300 gram sukker hvitt. Tilsett 6 egg og 400 gram Bakefris hvetemelerstatning for finbakst og mat, sammen med 2 ts bakepulver. Ha i 1 ts vaniljesukker om du vil. Bland godt sammen, gjerne i maskin, R...

Vannbakkels - magi med egg!

Vannbakkels er magisk. Intet mindre. Når det i tillegg er fantastisk godt, og lett å lage, så blir det gøy! Slik gjør du:  Smelt 125 gram smør i 2,5 dl vann. La det få et oppkok. Sett ned varmen til middels.  Ha i 125 gram Bakefri hvetemelerstatning for gjærbakst (!). Rør godt, mens ...

Mor Monsen - til alle anledninger!

Når vi er ute på tur og har demonstrasjoner eller deltar på messer, er Mor Monsen et fast innslag. En nydelig kake i langpanne, som passer til absolutt alle anledninger. Mange husker den fra Bestemors kjøkken - dette var en kake mange "alltid" hadde i en boks i spiskammerset, så man hadde noe å b...

Sjokoladekake med appelsin

Nydelig kake som jeg bakte til påskefesten. Langpannekaken kan fylles med hva som helst, eller nytes som den er.  Du kan gjøre det på denne måten:  Smelt 300 gram mørk sjokolade med 300 gram smør. Jeg hadde i saft og skall av en stor påskeappelsin. La det være hvis du vil ha en annen ...

Sveler!

Hadde en fabelaktig dag på Meny Hamar i dag! Stekte sveler til alle som ville ha - og det var mange. Tenkte å dele oppskriften med dere: det er enkelt og farlig godt.  Slik gjør du: Visp 6 egg sammen med 1 ss natron og 1/2 ts hjortetakksalt. Ha i 600 gram Bakefris Hvetemerstatning for finb...

Tortillas med mais

Myke, gode tortillas. Fyll dem med det beste du vet. Det er fredag! Slik gjør du (og det er MYE lettere enn du tror!) : 150 gram maismel, 150 gram Bakefris Hvetemelerstatning for Gjærbakst, 250 gram Bakefris Hvetemelerstatning for Finbakst og Mat, 1 ts salt, 1/2 ts natron, 1/2 ts bakep...

Påskekake med eller uten melk!

Gjennom årene jeg hadde kafe og bakeri i Kirkegata fikk jeg iblant spørsmål om melkefrie marsipankaker, til fest og store anledninger.  Dessverre fant jeg aldri noen god løsning på å lage "krem" uten melkeprotein. Er det laktosen som er problemet, kan man jo bare bruke den laktosefrie fløte...

Solskinnsboller og kanelsnurrer- glutenfri, naturligvis!

I helgen var vi på Meny Trekanten i Asker. Der hadde vi med oss smaksprøver på hva man kan lage av melblandingene våre; og noe av det, var nettopp varianter av boller. Denne gangen bakte jeg med Kesam, og det var riktig vellykket! Derfor vil jeg gjerne dele:  Bland 300 gram mel med 1 pose t...

Melblandinger fra Bakefri

Da Bakefri kafe og bakeriutsalg stengte for et drøyt år siden, tok jeg med meg melblandingene jeg hadde brukt fem år på å utvikle, og inngikk en avtale med BezGluten i Polen, om å produsere disse på lisens for meg.  Nå har jeg endelig fått innpass hos Norgesgruppen med disse produktene (tre...

Skolebrød - glutenfritt & supergodt!

Jeg har aldri skjønt hvorfor skolebrød heter skolebrød. Jeg kan knapt forestille meg noe som passer dårligere som skolemat, egentlig. Like fullt: det er noe ved prosessen i å tygge seg sakte innover mot det syndig gode senteret av myk & vidunderlig vaniljekrem. Eller evt. fort. Noen velger det.&n...

Rullekake - glutenfri, naturligvis - og melkefri, om du vil!

En av de mest populære kakene vi hadde på Bakefri, var rullekaken med bringebær. Personlig foretrekker jeg den med sjokoladekrem - men det er jo det vakre med rullekake; du kan fylle den med akkurat det du vil! Slik gjør du:  Visp 4 eggeplommer og 2 hele egg sammen med 150 g...

Solsikkebrød - en glutenfri vinner i matpakka!

Et saftig, godt brød med myke frø. Lett å skjære fine skiver som ikke smuldrer bort etter noen timer i sekken.  Slik gjør du:  Bland 350 gram av Bakefris Hvetemelerstatning for Gjærbakst med 1 ts salt, 2 ts sukker, 1 pakke tørrgjær, 100 gram grov bokhvete og 150 gr...

Kokoskake!

Den kaken vi alltid hadde i disken på Bakefri, og som vi aldri endret oppskriften på, var kokoskaken. En saftig, ikke altfor søt bunn med tyggemotstand fra kokosen, fylt og dekket med myk og mild sjokoladekrem. Den holder seg i kjøleskapet i minst en uke, så det er ingen fare om det skulle b...

Helg = pizza!

For en enkel, super pizzabunn, som du kan lage ferdig i forkant eller steke med fyll på direkten:  Bland ut 300 gram hvetemelerstatning for gjærbakst med 1 ts salt, 1 pose tørrgjær, 3 ss olje og 4 dl vann. Du kan tilsette et egg om du vil, men bruk da bittelitt mindre vann. Rør, gjerne i ma...

Mer om quiche - Frankrikes svar på pizza!

Quiche er glitrende restemat. Bruk grønnsaker og kjøtt eller fisk du har igjen fra middagen, og finn dine egne favoritter! Bakefris varianter var: Bacon / Broccoli - lettstekt bacon, omtrent 100 gram, og et halvt hode broccoli i hver pai. Her tilsatte vi ingen urter, men litt salt og pepper. K...

Quiche Lorraine

Lag en paideig:  300 gram hvetemelerstatning finbakst og mat, 150 gram smør, 3 egg, 1/2 dl vann og en teskje salt.  Eltes sammen til en jevn deig, pakkes i plast og legges til kjøl i minst etpar timer. Den holder fint i kjøleskap i minst en uke, så dette kan gjøres i god tid! Kj...

Velkommen til Bakefris Blogg!

Hei, og velkommen! Jeg er Tove Gjersrud, som eier og driver Bakefri. Her inne vil jeg poste oppskrifter, bilder og nyheter, med jevne og / eller ujevne mellomrom.    Følg med!
hits