Julebakst - fire klassikere med uendelige muligheter for variasjoner! Alle uten gluten, noen uten melk!

Småkaker av ymse slag

Det er stas med juleverksted, og det er lite som er mer stas enn å bake småkaker. Hvorfor vi plutselig ønsker oss tørre kjeks til jul, når vi ellers i året spiser brownies og muffins, er jeg usikker på, men jeg vil absolutt ikke være uten. Her er noen av mine favoritter: 

Mørdeig - kongen av småkakedeiger; kan brukes til det meste: 

300 gram smør, litt mykt

140 gram sukker

2 egg

450 gram Bakefris hvetemelerstatning for finbakst og mat

1 ts vaniljesukker, om du vil

Eltes sammen, gjerne i maskin. Kjøles ned før bruk. Lag kuler, trykk ut hjerter, dryss med mandelflak, lag ruller og skjær skiver, rull i kanel og sukker, bland inn kakaopulver i halvparten av deigen (1 ss er nok til å gi farge og litt smak) og lag sjakkruter eller marmorbiter, pensle med egg og dypp i nøttebiter, bland inn rosiner eller annen tørket frukt, eller sjokoladebiter, eller nøtter, eller - ja, du skjønner. 

 

Serinakaker

200 gram mykt smør eller melkefri margarin (det blir bedre med smør. Sånn er det bare. Men det funker med margarin også.)

120 gram sukker

1 egg

250 gram Bakefris hvetemelerstatning for finbakst og mat

1/2 ts hjortetakksalt

1 ts vaniljesukker

Visp smør og sukker sammen til sukkeret er nesten helt oppløst. Tilsett resten, og bland godt sammen. Legg til avkjøling minst tre timer, helst over natten. 

For å bake ut, lag små kuler, ca. fire cm i diameter, og klem dem nesten flate med tommelen, så det blir en fin fordypning i kaken. Pensle med sammenpisket egg, og press deretter kantene litt ned med en gaffel, så det blir et mønster. Dryss over perlesukker og mandler i biter eller flak. Stek på papir ved ca. 190 grader til de er gylne og vakre. Avkjøl på rist. 

OBS! På grunn av hjortetakksaltet, er dette en av de få deigene som ikke smaker særlig godt - og kakene er heller ikke gode før de er helt avkjølt. Da er de til gjengjeld ganske fabelaktige! 

 

Havreflarn

160 gram havregryn

100 gram smeltet smør, litt avkjølt

100 gram Bakefris hvetemelerstatning for finbakst og mat

280 gram sukker

1 ts bakepulver

2 egg, sammenvispet

Bland det tørre, og tilsett smør og egg. Bland godt sammen, og sett små topper på bakepapir. Ha god avstand mellom dem, de flyter veldig utover!

Stek på ca. 190 grader til de er flate, gylne og vakre. La dem kjøle seg i etpar minutter på brettet før du tar dem forsiktig av papirer og lar dem kjøles helt ned på rist. 

 

Kokosmakroner - myke, saftige med litt krønsj - en av mine absolutte favoritter!

250 gram kokosmasse

300 gram sukker

75 gram Bakefris hvetemelerstatning for finbakst og mat

5 eggehviter

Bland det tørre først, og ha deretter i eggehvitene. Bland alt godt sammen, og sett topper på bakepapir. Stek ved omtrent 170 grader til de er gylne, også på undersiden. Avkjøl dem på papiret, og lirk dem av når de er kalde. Oppbevares i tett boks, ellers blir de harde og tørre. Kan gjerne pyntes med litt (eller masse!) smeltet, mørk sjokolade...

 

God fornøyelse! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits