Pepperkaker!

Julebakst - duften av ingefær, nellik og sirup, gjerne kombinert med støvet fra julepynt som har over- ikke -vintret, men -somret på loftet. 

Det er lite som setter barndomsminnene i gang som et hus fullt av adventlukt!

Og den gode nyheten er at det ikke finnes en grunn i verden til at man skal gå glipp av dette fordi noen ikke kan spise hvete. Ingen grunn til å fortvile! 

 

Her er mine oppskrifter på pepperkaker - med og uten melk. Bak, nyt, og glem ikke å smake på deigen! 

 

Pepperkaker - med melk - gir omtrent 1,5 kg deig - pluss litt til å småsmake på. Ting må jo kvalitetssikres! 

125 gram hvitt suker

125 gram brunt sukker

280 gram mørk sirup

200 gram smør

2 ts kanel, 1 ts ingefær, 1 ts nellik, 1 ts kardemomme, 1/2 ts pepper (må ha pepper i pepperkaker!)

Alt dette smeltes på svak varme i en kjele. La det gjerne småkoke litt - sukkeret skal være helt oppløst før du kjøler massen ned en god del. Ha deretter i 

2,5 dl melk

2 ts natron

700 gram hvetemelerstatning finbakst 

Elt deigen godt sammen, og legg til kjøling. Kjevle ut små emner av gangen, bruk så lite mel som mulig. Stikk ut figurer og stek på ca. 200 grader til de er brune. Tiden avhenger av ovn, tykkelse og vær. Jeg sjekker gjerne etter ti minutter, og finner alltid ut at de må stå litt til. 

Hvis du vil ha myke kaker; la dem kjøles ned på brettet. Vil du ha dem sprø; ta dem av papiret og over på rist med en gang de kommer ut av ovnen. 

De oppbevares, som alle pepperkaker, i boks til julaften. Eller ikke, naturligvis. Skal du lage pepperkakehus, vil jeg anbefale den melkefrie deigen. Den gir litt mer solide kaker. Men jeg må innrømme at disse smaker bittelitt bedre... 

 

Pepperkaker - uten melk - også omtrent 1,5 kg deig

250 gram melkefri margarin

200 gram brunt sukker

150 gram hvitt sukker

250 gram mørk sirup

2 ts kanel, 1 ts ingefær, 1 ts kardemomme, 1 ts nellik, 1/2 ts pepper

Smeltes som i oppskriften over. Kjøl nesten helt ned til romtemperatur før du har i 

2 små eller 1 stort egg (rundt 70 gram)

2 ts natron

1 ts bakepulver

550 gram hvetemelerstatning finbakst

Bland deigen godt, den skal være ganske flytende av seg før den kjøles ned. Kjevle ut etter ønske, og stek som i oppskriften over. 

Hvis du skal lage pepperkakehus eller figurer som skal henges opp, så kjevle litt tykkere enn du kanskje ville gjort for spisekaker. 

 

...og God Jul! 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits