Saltkringler? Snacks!

Vanskelighetsgrad: ikke for nybegynnere, men slett ikke uoverkommelig

Tidsbruk: en kveld. Eller søndag ettermiddag. Med ventetid innimellom

Jeg har gitt opp å finne riktig stavemetode på pretzel / bretzel / brätzel / bräzel, og velger å kalle dem saltkringler. Klassisk tysk ølsnacks, og gøy i disse oktoberfesttider.

Jeg tror kanskje oktoberfest er bedre i Munchen, hvor kveldene fremdeles er svale (og hvor de forresten har vett til å feire oktoberfesten i september, sånn for sikkerhets skyld), enn her på berget, hvor jeg i går kveld så glade oktoberfestere med polvotter drikke øl og spise saltkringler på torget, men fest er fest!

Saltkringler kan passe når som helst, og kan oppbevares en stund uten å bli tørre. Tror jeg, da. Jeg har aldri laget det før i går, og det ble ikke noen igjen til å teste over tid, men det er i alle fall teorien. Meld gjerne tilbake om dere får testet det selv!

Jeg kan uansett ikke klage, når alt jeg laget i går, ble kjøpt og spist og godt mottatt ? også av dem som slett ikke trenger glutenfri kost.

Saltkringler kommer i flere varianter - den de fleste her kjenner best, er nok den industrialiserte typen som kommer i pose, enten som stang eller kringle. Du vet; saltstenger. Sprøtt, salt og knasende. Godt og praktisk, men ganske langt fra originalen. Søker du på amerikanske matblogger, finner mest av de myke kringlene; og så har du den klassiske, tyske / franske (de bakes i Alsace også), som er sprø på utsiden og myk inni. Den skal være den vanskeligste å lage, men også den beste.

Dere kan jo gjette allerede nå hvilken jeg valgte å prøve meg på.Gjærdeig som skal rulles i tynne pølser, formes pent, deretter dyppes i vann og så stekes, er ikke det man ser mest av i glutenfri form. MEN det er jo ingen grunn til å ikke forsøke ? jeg har jo gått høyt ut og sagt at Bakefris Hvetemelerstatning for gjærbakst funker som nettopp det; og her er en slags test på det. Prøv det selv! Det er ikke veldig fort gjort, men veldig moro, og lettere enn man skulle tro!

Dette er en sånn ting som er glitrende å lage når man har andre ting man skal ha gjort på kjøkkenet også; det er mange små og større venteperioder.

For å lage omtrent 16 kringler, trenger du følgende:

Til deigen:

700 gram Bakefris Hvetemelerstatning for gjærbakst

1 eller 2 poser tørrgjær (bruk 1 pose hvis du har god tid)

½ liter lunkent vann (du kan bake med melk også, om du vil)

100 gram margarin eller smør

2 ts salt

1 ts sukker

 

For øvrig:

En romslig kjele, 2 liter vann, 50 gram natron, grovsalt

Først, rør ut gjær i 2 dl av vannet. Tilsett 2 spiseskjeer av melet og sukkeret. La dette stå på benken en halvtimes tid, så det får virkelig satt i gang å boble.

I en annen liten bolle, hold av 200 gram av melet. Resten av melet har du i bakebollen (gjerne til kjøkkenmaskin) sammen med salt, margarin / smør og resten av væsken. Bland dette sammen med gjærmiksen, og rør til du har en klissete, jevn deig. Jeg lot mikseren gå i to minutter. Skrap ned langs kantene og «samle» deigen før du setter bollen til heving. Med 1 pose tørrgjær i miksen; la den stå i to timer. Med to poser holder det med tre kvarter.

Etter dette (deigen skal ha hevet godt ? hvis ikke den har gjort det, har du sannsynligvis glemt gjærblandingen. Sjekk på benken, bland den inn, og prøv igjen) har du resten av melet på bakebenken, og legg deigen på toppen. Fold inn mer mel; akkurat nok til at du får en deig som lett kan formes. Vær lett på lanken; du skal ikke elte. Jeg pleier å bruke en deigskrape og "brette" melet inn til å begynne med. Dytt resten av melet til siden, og tilsett heller litt og litt hvis emnene dine ikke vil la seg rulle. Del deigen i like emner (16 stk), og rull ett og ett til en ca. 40 cm lang pølse. 

               
 

Form dem som en kringle - noe av særpreget til autentiske saltkringler er at de skal "snos" minst to ganger - og legg dem på brett med bakepapir. La dem stå på benken i omtrent 20 minutter, og sett dem deretter i kjøleskapet, eller ut på balkongen. 

         
 

Denne ventetiden bør gi deg rom for ikke bare å rydde på benken, men også å sette kjelen på varmen med vann og natron - og å skru på ovnen så den blir varm (helst 250 grader eller mer, varmluft funker også). La vannet få et oppkok, og reduser varmen litt så det bare nesten syder. Hent tilbake brettene med kringler, og dypp dem i vannet. La dem ligge i fem - ti sekunder før du fisker dem opp igjen og legger dem tilbake på bakepapiret. Jeg brukte hullsleiv i tre; du bruker det du har som passer, bare sørg for at det er noe som er glatt nok til at deigen ikke henger seg opp og revner. Når kringlene er tilbake på brettet, dryss over grovsalt. Dette er det eneste tilfellet jeg vet om hvor det er lettere å fjerne salt enn å legge til når maten er ferdig, så ikke spar på saltet her. 

Stek på 250 grader til kringlene er gylne og lekre. Mine stekte i tolv minutter. Avkjøl på rist - og nyt! 

     


 

 

 

4 kommentarer

Pernille

16.10.2016 kl.11:17

Nå vet jeg hva jeg skal lage neste gang det blir baking. Dette så jo veldig godt ut :)

Bakefri ved Tove Gjersrud

16.10.2016 kl.21:23

Pernille: Så hyggelig! Lykke til med bakingen! :o)

lisarorvik

16.10.2016 kl.11:27

Dette så kjempe godt ut, takk for oppskriften :) (Har forresten ukens blogg, bli gjerne med)

Bakefri ved Tove Gjersrud

16.10.2016 kl.21:23

lisarorvik: Takk skal du ha! :o)

Skriv en ny kommentar

hits