Apfelstrudel - eller eplerull, om du vil

Gyllen og lekker. Lett som en plett! (Nesten)

Bare så det er sagt: dette er ikke baking for nybegynnere. Det er ikke på langt nær så vanskelig som det kan virke, men du bør absolutt ha håndtert et kjevle før. 

Trinn 1: sett deigen med 400 gram Hvetemelerstatning for gjærbakst, 150 gram sukker, 1 pose tørrgjær, 50 gram mykt smør, 1 egg, 1 ss flytende glukose og nok lunken melk / vann til å få den seig og klissete. Slik skal den se ut i maskinen: 

Slik skal deigen se ut i maskinen før den settes til heving

Deretter settes den til heving; i omtrent 45 minutter. Slik ser den ut når den er klar: 

slik skal den se ut!

Trinn 2: Nå skal du ha deigen ut på bakebordet, og elte inn nok mel til at den blir fin å kjevle. Det er viktig at den ikke blir for tørr, for da sprekker den bare opp i ovnen. Vær lett på hånden her! Kjevles ut i en firkant, til den er maks 2 millimeter tykk. Sørg for å løsne deigen med jevne og korte mellomrom, så den ikke blir sittende håpløst fast i benken. Bruk mel og en stålspatel (gjerne en stekespade som er lengre enn den på bildet). Hvis du får et hull eller to i deigen, er det lov å lappe. Skjær rundt kantene til slutt, så du får pene kanter. Omtrent slik skal den se ut: 

Den skal være maks 2 millimeter tykk! Men lapping er lov!

Trinn 3: Deretter fordeler du fyllet på deigen. Jeg liker best å blande epler og rosiner, men det går også fint an å bruke nøtter, eller bare epler. Hvis du bruker hasselnøtter, sørg for å dele dem i ganske små biter; ellers vil de fort lage hull i deigen. Du kan gjerne ha på mer fyll enn jeg hadde her; jeg hadde ikke mer eplemos enn dette... 

Epler kokt til mos, sammen med rosiner.

Trinn 4: Når du skal rulle strudelen; begynn  gjerne lengst fra deg. En ganske lang strudel, som denne, kan det være en fordel å rulle først litt på den ene, så litt på den andre, siden. Det er vanskelig å få hele lengden med seg på en gang! Deigen jeg satte, holdt til to ruller; denne fylte jeg med smør, sukker, kanel og rosiner, og lagde små snegler av. 

ikke forsøk å rulle alt samtidig. Litt til høyre, litt til venstre. Blir bra til slutt!

Trinn 5: Når strudelen er ferdig rullet, og skal over på stekebrettet; det beste tipset er å legge bakepapiret på benken, og rulle strudelen over på det, og deretter flytte hele papiret over på stekeplaten. Pensle med godt sammenvispet egg før du steker den på 190 - 200 grader til den er mørkt gyllen, fast og fin. 

       Gyllen og lekker. Lett som en plett! (Nesten)

Trinn 4, alternativt: Vil du lage snegler i stedet; skjær rullen i tre-fire cm tykke skiver, og plasser på papir på plate. Brett helst deigfliken ytterst, innunder sneglen; da slipper du at de strekker seg ut og blir tørre under steking. Stekes på samme måte. 

       

Trinn 5; spising! Apfelstrudel er en klassisk dessert; tyskerne og østerrikerne krangler litt om opphavet, men den er populær verden over. Den er super å fryse, og aldeles nydelig om den blir varmet en liten smule før den serveres. Del ut generøse stykker; de aller fleste orker mer enn de tror! Serveres tradisjonelt med vaniljesaus, men is fungerer også svært bra. Nyt!

servert med vaniljesaus. Is funker også!

 

 

2 kommentarer

Maren

18.05.2016 kl.16:58

Ser helt nydelig ut, vært morsomt å prøve:).

Bakefri ved Tove Gjersrud

18.05.2016 kl.22:05

Maren: Så hyggelig! Gjør gjerne det. Den blir like god med makronfyll, hvis du liker det... Går an å bruke osteblanding også. Alle muligheter - lykke til!
Tove :o)

Skriv en ny kommentar

hits