Påskekake med eller uten melk!Gjennom årene jeg hadde kafe og bakeri i Kirkegata fikk jeg iblant spørsmål om melkefrie marsipankaker, til fest og store anledninger. 

Dessverre fant jeg aldri noen god løsning på å lage "krem" uten melkeprotein. Er det laktosen som er problemet, kan man jo bare bruke den laktosefrie fløten, som fungerer helt utmerket, men for dem som ikke skal ha den minste dråpe mø i maten, er det verre. Vel finner man produkter som kan vispes til "krem", som den som ikke tåler melk, vil synes er god, men problemet er at de gjestene som er vant til "vanlig" kake, ofte vil bli skuffet. 

Allikevel lagde jeg mange marsipankaker som var helt uten melk, men da gjemte jeg sjokoladekake under lokket. Det er nemlig langt enklere å få til; og jeg våger å påstå at det ikke er mange som vil merke forskjellen. 

 

Her er hvordan du lager en nydelig marsipankake på 24 cm, sånn omtrent - enten du vil ha den melkefri eller ikke: 

Lag eggedosis av 8 egg (eller 4 hele egg og 8 eggeplommer) og 250 gram sukker. Visp denne til den er luftig, lys og alt sukkeret er oppløst (dypp en pekefinger i, og gni tommelen imot - hvis du ikke kjenner sukkeret, og dosisen ser riktig ut, er den ferdig - men den har bare godt av å vispes enda litt til!).

 Slik skal eggedosisen sige, ikke renne, av vispen!

Vend forsiktig inn 150 gram Bakefris Hvetemelerstatning for finbakst og mat og 2 ts bakepulver. Jeg liker å ha i 2 ss matolje også. Hvis du vil lage sjokoladekakebunn, erstatter du 50 - 100 gram av melet med mørk kakao, og tilsetter også 50 gram smeltet sjokolade. 

Hell røren i en springform eller kakering på 24 cm i diameter. Ha gjerne papir eller olje i bunnen, men IKKE SMØR kanten! Da vil du unngå at kaken synker sammen når den kommer ut av ovnen. 

Stek ved 180 - 200 grader til du får en trepinne helt tørr ut igjen når du stikker midt i kaken. Sjekk etter 40 minutter. 

Klar til å tas ut av ovnen

La kaken avkjøles i formen. Dra en spatel eller kniv langs kanten og fjern ringen. La gjerne kaken ligge pakket i plastfolie til neste dag. Den blir lettere å skjære hvis den ikke er helt nystekt. 

Del kaken i tre lag - bruk helst en god brødkniv. Noen velger å dynke kakebunnen. Jeg gjør sjelden det, for kaken er saftig og god i seg selv. Om du vil, kan du bruke så å si hva som helst. Eplejuice virker; det samme gjør likør av ønsket smak, søtet kaffe, sirupen fra boksen om du bruker hermetisk frukt, osv osv. 

Til kremen: 500 gram melkefri margarin (Blå Soft eller melkefri Melange), 350 gram melis, 1 LITEN klype salt og 1 egg. Visp dette sammen til du har en lys og luftig krem. Hvis du vil ha sjokoladekrem, tilsett 1 ss kakao og 100 gram smeltet sjokolade. Hvis ikke, riv i litt sitronskall og / eller ha i litt vaniljesukker. Til denne kaken har jeg laget begge deler, for å gjøre den enda litt mer spennende. 

På den første bunnen fordeler jeg først en liten boks med fruktcocktail (av det hermetiske slaget, ja!) og smører deretter over den lyse kremen. På den neste smører jeg et godt lag med sjokoladekrem. Til slutt dekker jeg kaken med et jevnt, tynt lag med sjokoladekremen - og så dekker jeg det hele med gul marsipan i anledning påsken. Ferdig farget marsipan er det letteste, ellers går det også helt fint å farge den selv. Vil anbefale å bruke fargepulver heller enn konditorfarge, for å slippe å få klissete marsipan. IKKE kjøp ferdig kjevlet lokk; de er kjevlet med hvetemel. Jeg bruker melis, men det går helt fint å bruke hvetemelerstatningen. 

 første skritt...         Ujevnt? Ikke så nøye; det skal marsipan over!                    

I en sjokoladekake er det godt med appelsin, bringebær, kaffe, nougat eller hva du ellers måtte synes er godt. I lys kremkake liker jeg å bruke frukt og bær av så å si alle slag - hermetisk frukt er praktisk og veldig godt. Bruk fantasien! 

Pynt kaken med akkurat det som passer deg. Nå er det påske snart, så jeg har laget gåsunger av noen striper med sjokolade og prikker med melisglasur - og laget to små kyllinger av marsipanen jeg hadde igjen etter lokket. Det trenger ikke være komplisert for å få det lekkert! 


  

Velbekomme! En liten kopp kaffe i solveggen, og denne - påskekos for alle!

Kan du og gjestene dine spise melk, er det bare å bruke fløte (laktosefri eller ei) istedet. Bland gjerne inn litt vaniljekrem i fyllet, om du kan. 

 

4 kommentarer

Marianne Talberg

16.03.2016 kl.19:58

Takk for gin oppskrift, den skal prøves! Melkefri sådan!

Bakefri ved Tove Gjersrud

16.03.2016 kl.22:57

Marianne Talberg: Så hyggelig! Lykke til!

Paul

29.06.2017 kl.18:50

Fantastisk kake. Luftig i deigen, og lett å variere smak. Jeg har bakt denne to ganger. Men det er unødvendig mye sukker og melis. 600 gram til sammen. Jeg tror kaken lett kan bakes med bare 400 gram. Husk marsipanlokket på toppen legger til enda mer søtsmak og sukker.

Bakefri ved Tove Gjersrud

06.11.2017 kl.23:57

Paul: Hei og takk! Prøv gjerne med mindre sukker, og gi meg beskjed om det funker! :D

Skriv en ny kommentar

hits